Mooi beschadigd

Mooi beschadigd, over het leven met een huidaandoening

Corry van den Dungen heeft al veertig jaar psoriasis. Na er lang latent mee bezig te zijn geweest, besloot ze er toch een boek van te maken. In een passende combinatie van haar fotografie en rustige vormgeving vertelt zij haar verhaal.

Het boek Mooi beschadigd is een handzaam en praktisch manifest van het leven met een huidaandoening. Corry heeft vanaf haar twintigste psoriasis. Alles wat zij heeft meegemaakt, en vooral haar persoonlijke groeiproces, heeft ze gebruikt in dit boek. Het boek is bedoeld een handvat te zijn, enerzijds om uit te leggen wat psoriasis is, anderzijds wat het met iemand kan doen. De opmerkingen die mensen uiten, het onbegrip en soms ook de complete afwijzing. Hoe naar is het bijvoorbeeld om vanwege de huidschilfers die je achterlaat weggestuurd te worden uit een hotel? “Ik wil graag meer begrip creëren voor de complexiteit van een huidaandoening. Ik wil mensen een handvat bieden om erkenning te krijgen. Het boek is voor mij geslaagd wanneer een andere huidpatiënt kan zeggen ‘zo voel ik me, zoals het hier wordt verwoord en verbeeld’.”

De verbeelding van de huidaandoening
Corry vertelt dat zij haar hele leven al heeft gefotografeerd. Ze heeft ook vaak geëxposeerd met haar symbolische psoriasis foto’s en daar goede reacties op gekregen. “Eerst wilde ik alleen maar een fotoboek maken, omdat ik niet wist hoe ik een boek moest schrijven, hoewel ik daar wel al geruime tijd een aandrang toe voelde.”
En nu is het boek er dan, een fraaie combinatie van tekst, fotografie en vormgeving. Hoe ben je dan uiteindelijk te werk gegaan Corry? “Op aanraden van een vriendin ben ik echt iedere dag iets gaan schrijven. Ik had al veel herinneringen en opmerkingen op gele plakkertjes verzameld en deze kon ik in gedeelten verwerken. Ik hou er niet van om chronologisch te werken, dus heb ik naar een thematische structuur gezocht. Met de ‘Control f’ toetsencombinatie heb ik de onderwerpen bij elkaar gezocht. En zo ontstonden de eerste pagina’s, hoofdstukken met treffende titels met krachtige foto’s erbij.”

Mooi beschadigd
“Door mijn psoriasis heb ik geleerd het unieke in het alledaagse vast te leggen. Ik zie overal wel iets moois in. Zo zag ik in een museum in Zwolle het aardewerken potje dat op de omslag van het boek staat. Het staat daar in een vitrinekast en wordt als een kostbaar goed bewaard, inclusief de schilfertjes! Dat paste precies bij de titel van mijn boek!”
Corry geeft ook lezingen en coaching op de basis van Ervaren, Erkennen en Keren. Met het boek wil ze anderen zoals hierboven ook gezegd, een handvat geven om ook die erkenning te vinden en dan het leven te keren om positief verder te gaan.

Vanaf vandaag is het boek verkrijgbaar via de website www.mooibeschadigd.nl of door het sturen van een mail aan corryvandendungen@gmail.com De kosten zijn € 9,99 exclusief verzendkosten.

“Mijn doel  is dit zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, zowel bij huidpatiënten en hun omgeving als bij zorgprofessionals en onbekenden die hiermee in aanraking komen.”